Organik Ürünler

Dünyada organik yiyecek ve içecek üretimi her yıl artarak büyümektedir. Organik kavramı, tarımsal ürünlerin yetiştirilme ve işlenme şeklini ifade etmektedir. Bu konuda ülkeden ülkeye değişen yasal düzenlemeler ve uygulamalar bulunmaktadır. Örneğin ABD’de organik ürün dendiği zaman, tarımsal ürünlerin, organik pestisitler, sentetik pestisitler, biyo-mühendislik genleri (yani genetiği değiştirilmiş organizmalar) ve petrol bazlı gübreler kullanılmadan yetiştirilmesi ifade edilmektedir. En basitinden et, yumurta ve süt ürünlerinin organik olarak kabul edilmesi için, bu ürünlerin elde edildiği hayvanların dış mekanlara erişimi olmalı ve organik yem ile beslenmeleri gerekmektedir. Bu hayvanlara antibiyotik, büyüme hormonu veya herhangi bir hayvansal yan ürün verilmemiş olmalıdır.

Organik Ürünler

Organik yetiştirilen ürünler gübre veya kompost gibi doğal gübrelerle yetiştirilirken, geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerde sentetik veya kimyasal gübreler kullanılmaktadır.

Organik tarımda yabani otlar, doğal olarak kontrol edilirken, yani ürün rotasyonu yapılırken ve yabani otlar elle toplanırken, geleneksel tarımda yabani otlar için kimyasal herbisitler kullanılmaktadır.

Organik üretimde zararlı organizmalar, böcekler, kuşlar ve tuzaklar gibi doğal yöntemler ile kontrol altına alınırken, ya da doğal yöntemlerle elde edilen pestisitler kullanılırken, geleneksel üretimde zararlı bözekler sentetik böcek ilaçları ile yok edilmektedir.

Organik hayvancılıkta, hayvalara tamemen organik hormon ve GDO içermeyen yem verilirken, geleneksek hayvancılıkta hayvanlara organik olmayan ve GDO’lu yemler ve daha hızlı büyüme için büyüme hormonları verilmektedir.

Organik hayvancılıkta temiz ağıllar, rotasyonel otlatma ve sağlıklı beslenme gibi doğal yöntemler uygulanarak hastalıklar önlenirken, geleneksek hayvancılıkta hayvan hastalıklarını önlemek için antibiyotikler ve ilaçlar kullanılmaktadır.

Organik hayvancılıkta hayvanlar her zaman dış mekanlara bırakılırken, geleneksel hayvancılıkta bu imkan hiç yoktur veya sınırlıdır.

Bütün bu sayılan nedenlerle organik bitkisel veya hayvansal gıdalar, geleneksel olarak yetiştirilmiş emsallerine göre daha faydalı besinlere sahiptir. Kimyasal maddelere veya koruyucu maddelere alerjisi olan kişiler için organik gıdalar ile beslenme her zaman faydalı olmaktadır.

Kısaca organik ürünler daha az böcek ilacı içerir. Uzun süre dayanmasını sağlayan koruyucu maddeler içermediği için daha tazedir. Organik tarım faaliyetleri çevre için daha iyidir. Bu uygulamalar, toprak, hava ve su kirliliğini azaltır, suyu korur, toprak erozyonunu önler, toprak verimliliğini arttırır ve daha az enerji kullanır. En önemlisi organik gıdalar genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içermemektedir. Bu organizmaların DNA’sı, doğada kendiliğinden oluşamayacak şekilde değiştirilmiştir. Daha çok bitkilerin böcek ilacına karşı dirençli olmaları için bu yöntem kullanılmaktadır.

Bugün organik ürün olarak talep gören başlıca ürünler şunlardır:

  • Organik yumurta
  • Organik bal
  • Organik sebze ve meyva
  • Organik bakliyat
  • Organik zeytinyağı
  • Organik peynir ve tereyağı
  • Organik un
  • Organik baharatlar
  • Organik krem ve sabun
  • Organik deterjanlar
  • Organik çarşaf ve havlular
  • Organik pamuk

Kuruluşumuz, organik ürünler ile ilgili olarak çok sayıda ölçüm, test, analiz, değerlendirme ve belgelendirme hizmetleri vermektedir. Bu çerçevede işletmeler daha kaliteli, etkin ve yüksek performanslı üretim yapmakta ve insan sağlığının korunması ve gelecek nesillere daha yaşanılır bir çevre bırakılması konusunda sorumluluklarını yerine getirmiş olmaktadır.